نوشته سروش مطهر :
بطور تصادفی به مدارک و اسنادی دست پیدا کردم که تا حدودی حال و هوای موتور و موتور سواری ایام قدیم در ایران ( سال 1354 ) را میتوان بدست آورد .
–
تصاویر زیر مربوط به نشریه “کانون موتورسواری ایران” ، چاپ آذرماه 1354 میباشد
عکس روی جلد نشریه .
توجه داشته باشید که در آن زمان چاپ رنگی تکنولژی بالایی داشت و برای همه براحتی مقدور نبود
–
تصویر صفحه اول و آخر .
از متنی که در پشت صفحه آخر آمده ، مشخص است که در آنزمان نیز دغدغه موتورسواران ، حفظ پرستیژ و احترام اجتماعی آنها بوده است
–
حضور هنرپیشه های آنزمان ایران در جمع موتورسواران .
ناگفته نماند ، استفاده از موتورسیکلت در فیلمهای سینمائی آنزمان ابتدا توسط رضا بیک ایمانوردی و سپس بهروز وثوقی انجام و بسیار مورد استقبال قرار گرفت .
–
در طول 40 سال ، چقدر چهره آدمها تغییر کرده !!!
–
پرش از روی 12 موتور !!! – ظاهرا غیر از کلاه ، هیچ پوشش ایمنی دیگری نداشته .
–
این تصویر هم مربوط به نشریه کارخانه ایران دوچرخ در آنزمان میباشد . مشخص نیست این عکس مربوط به ایران است یا نه ؟ شما چه فکر میکنید ؟
–
از نکات جالب تصویر زیر ، یکی آقای جرعه نوش است سوار بر بزرگترین موتورسیکلت جهان!!! به ارزش 90 هزارتوان که با احتساب دلار 7 تومان آن موقع میشود حدودا 13 هزار دلار !
زیر عکس پائین ، سمت راست ، نوشته “وردآورد” و یه تاریخی زده . احتمالا محل موتورسواری آنها ، منطقه وردآورد بوده که از تهران آنموقع خیلی فاصله داشته !
–
چند کاتالوگ تبلیغاتی موتورهای آنزمان – دقت کنید ، اولی 343 سی سی و قدرت 26.5 اسب بخار !
–
هنرنمائی جوانان نزد دوستان
–
سمت راست : مسئولین بعضی کارخانجات موتورسازی
سمت چپ : طبیعت گردی جوانان موتورسوار
–
تصویر زیر گویای این حقیقت است که هیجان طلبی جوانان در تمام ادوار وجود داشته
( نمیدونم چرا این عکس را که میبینم ، یاد آقا علیرضا حکمت پناه ، از اعضای بسیار با شخصیت و با استعدادگروه خودمون می افتم )
تپه های داودیه !! – کجای تهران هست اینجا ؟ – جالبه که اسم نفر ایستاده را نوشته ولی معلوم نیست کسی که تک چرخ میزنه کیه !!
–
از توضیحاتی که در این صفحه آمده ، مشخص است که چقدر به رانندگی اصولی موتورسیکلت اهمیت میداده اند و سعی در گسترش این فرهنگ داشته اند .
در لیست موتورسیکلت های بزرگ جهان دقت کنید ، بعضی ها هنوز هم هستند و از بعضی دیگه خبری نیست .
–
این هم لیست تعمیرگاههای موتور در آنزمان .
جالبه که خیلی از تیترها را هم انگلیسی مینوشته اند
–
ابعاد موتور و موتور سواری ایران ، در دنیای آن زمان اهمیت داشته که در مطبوعاتشان درج میکرده اند
–
به اطلاعیه مسابقه موتور سواری روی برف و نیز رالی دور شمال توجه کنید . اون موقع هم موتورسوارها حسابی ماجراجو بوده اند !!
از طرف دیگه تشکیل کلاسهای پیشگیری از تصادفات هم جالبه .
به لوگوی کانون موتورسواری یا IMA روی موتور دقت کنید
–
با توجه به نبودن اینترنت ، ماهواره و . . . بدست آوردن این همه اطلاعات متنوع جهت چاپ در نشریه ، کار بسیار دشواری بوده است .
اطلاعات این نشریه از وب سایت ما بیشتر است !!!!
لیست کارخانجات و واردکنندگان موتورسیکلت در ایران
به آدرس شرکت ایران دوچرخ دقت کنید !!! اسامی بلوار و خیابانها را ببینید !!!!
–
برای تهیه این نشریه واقعا زحمات زیادی کشیده شده
–
و در انتها ، جریان این نامه اینه که برادرم ، کوروش ، در آنزمان ، از کانون درخواست کاتالوگ موتور کرده بود و آنها این پاسخ را به همراه تعدادی کاتالوگ و نشریه کانون برایش فرستاده بودند .
———————————————————
در خاتمه از کلیه دوستان و علاقمندان درخواست میگردد ، هرگونه عکس ، نوشته ، سند یا نشریه ای مربوط به موتور و موتورسواری از گذشته ها دارند برای ما ارسال کنند تا با نام خود شما در این سایت درج گردد .
ارسال مدارک از راههای زیر امکان پذیر است :
تلگرام – واتس اپ: 09151410123
ای میل: soroosh1384@gmail.com
11 دیدگاه. ارسال دیدگاه
با درود و سپاس ، عکس ایران دوچرخ ایران نیست چون همچین لباس و تجهیزاتی هنوز درآن دوران کسی در ایران نداشت ، اولین چکمه سپر دار ما دوستی بنام محمد که لقبش را یادم نمیاد ، بقل اداره ژاندامری ۲۴ اسفند میشست ، و فلز پای چپش هم له شده بود که گویا ماشین ارروش رد شده بود ، دومیشم با اولین لباس ایتالیایی به تن این حقیر بود که شلوار زردوسیاه مرا وقت سفر ممد پتویی از من خرید که از روی آن خودش بدوزه ،
من برق آلستم میشستم و پاتوقمون دکون ممد موتور ساز نزدیک سه راه تهران ویلا بود ، رفقا هم هرکول ، کوروش بابایی و مهیارو داداشش فری و …اولین مسابقه رسمی درشهران به سرپرستی هنرپیشه موتور سوار امیر جعفری برگزار شد که با بودجه انجمن وتور سواران رو دائر کرد و به ما کارت انجمن را هم داد و خودش اولین پیست رسمی را طراحی و اجرا کرد با بولدوزر های بزرگ و … بنده هم در کلاس ۲۵۰ سی سی با یاماهاYZ که تازه وارد شده بود شرکت کرده و اتفاقآ هم با اینکه نسبت به جهانگیر و ممد پتویی و … خیلی هم ضعیف بود در استارت اولین نفر بودم ولی بعد از ۵ دور کنار کشیدم … چون حسبه گرفته بودم 🥸 یلدش خوش . . نوشتم که اگه کسی از گروه ما خوند همدیگه رو پیدا کنیم ،
درود ، ممنون از توضیحات خوب و کامل شما.
امیدوارم سایر دوستان قدیمی را هم به همین طریق پیدا کنیم.
خسته نباشی دوست عزیزم عالی بود
سلام تپه داودیه که گتفید کجاست میشه
پل پارک وی امروزی
من وقتی بچه بودم اینجا تپه بود یک فروشگاه چادر برزنتی هم توش زده بودن الان شده تجریش
درود بر رفقا.. مطلب زیبایی بود. بنده از علاقه مندان موتور سیکلت هستم. مخصوصا انواع کلاسیک تریل.. سن من به اون زمانها قد نمیده ولی همیشه شنونده خاطرات بزرگان هستم.. پدرم تعریف میکنه در شهر زادگاهش فریمان در سالهای دهه ۵۰، یه بنده خدایی بود که با یاماها ۴۰۰ تریل از دیواره پشت بند فریمان بالا میرفت. وقتی پای اون دیواره ایستاده باشین، متوجه شیب تند و جسارت اون موتور سوار خواهید شد.. دمتون گرم.. پاینده باشید
بسیار بسیار جالب بود… ممنونم که اینجا منتشر کردید
متشکرم از توجه شما . اگر شما یا سایر دوستانتان از آن زمانها مطلبی دارید که مایل به انتشار آن هستید ، لطفا اطلاع دهید.
با تشکر از شما خیلی جالب بود من در آن زمان در حسرت یک موتور بودم ولی مرحوم پدرم مخالف بود . (امروز ۵ تا موتور تو پارکینگ خونمونه) الان خودم با موتورسوارشدن بچه هام مخالفم چون هیچ قوانین رعایت نمیشه . کاش الان هم کسی بود از موتورسوارا دفاع کنه واونا رو به چشم یک خلافکار نبینند باز هم تشکر از شما
عالی بود…
هم به گذشته برد ما را ….
و هم اینکه باز هم تاکیدی بود بر سرعت بس زیاد زمان…. که حتی از موتورهای ما سریعتر است….
بله . دقیقا همینطوره .
بسیار عالی بود